18.3 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLiberalii, şantajaţi ordinar de PSD

Liberalii, şantajaţi ordinar de PSD

Vicepreşedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat miercuri, la Realitatea TV, că proiectul de mărire a pensiilor nu ar fi fost adoptat dacă actualul guvern nu ar fi fost slab.

Ponta i-a dat dreptate lui Băsescu în privinţa surselor de finanţare a proiectului. „Discutăm despre un proiect al PSD de mărire a pensiilor, care, probabil, n-ar fi trecut niciodată dacă n-am fi avut un guvern foarte slab. Noi le-am spus foarte clar: nu treceţi proiectul nostru cu pensiile, vă dăm jos de acolo de unde sunteţi“, a spus liderul social-democrat.
Ponta a mai spus că problema ridicată miercuri de preşedintele Traian Băsescu, referitoare la provenienţa fondurilor pentru măririle de pensii, este îndreptăţită, el recunoscând că banii pentru un astfel de demers va trebui luaţi din fondurile alocate altor domenii, dacă nu cumva guvernul nu are alţi bani de care nu se ştie.

Ponta îi dă dreptate lui Băsescu

„Acum o lună, domnul Tăriceanu nu ştia că are un miliard şi jumătate, domnul Păcuraru nu ştia că are aşa excedent“, a comentat Ponta. El a susţinut că este suspect faptul că actualii guvernanţi au constatat că au bani pentru majorarea pensiilor abia după ce au fost ameninţaţi de PSD cu moţiunea de cenzură, adăugând că este inexplicabil de ce cabinetul Tăriceanu nu a venit cu o iniţiativă proprie de creştere a pensiilor, în condiţiile în care datele arătau existenţa unui excedent bugetar. În acest context, vicepreşedintele PSD susţine că există două variante: fie guvernul liberal avea bani pentru mărirea pensiilor, dar nu a dorit să se ştie, fie aceşti bani nu există şi atunci sursele de finanţare va trebui luate de la alte domenii, cum ar fi educaţia sau transporturile, ceea ce înseamnă că Băsescu are dreptate.
„Banii sunt aceiaşi. Dacă vrei să dai mai mult la Educaţie, trebuie să tai de la Transporturi, dacă vrei să dai la pensii, trebuie să tai din altă parte“, a argumentat Victor Ponta. „Nu se dădea nici o pensie mărită dacă PSD nu găsea acest guvern slab, care nu-şi doreşte decât să rămână în funcţie“, a conchis liderul PSD.

Preşedintele nu vrea „înşelarea unor amărâţi“

Preşedintele Traian Băsescu şi-a reiterat miercuri, într-o declaraţie de presă, intenţia de a cere guvernului să indice sursele de finanţare pentru Legea pensiilor, prevenind că nu va promulga legea pentru a nu contribui la prăbuşirea sistemului public de pensii şi pentru a nu fi părtaş la „înşelarea unor amărâţi“.
Şeful statului a ţinut să-i asigure pe pensionari că nu se împotriveşte măririi pensiilor şi că nu va face decât „să pună presiune astfel încât să avem o abordare realistă a acestui subiect“. Traian Băsescu a mai spus că, analizând declaraţiile de intenţii ale guvernului privind acordarea de subvenţii şi planurile de investiţii, este posibil ca majorarea punctului de pensie să nu poată fi acoperită doar de creşterea economică. „Numai în 2008, aplicarea acestei legi ar însemna o creştere de 2,5 miliarde de euro la bugetul de pensii, care nu poate fi justificată pe seama creşterii economice de şase la sută din acest an“, a apreciat şeful statului, care a precizat că „rămân descoperite peste 1,5 miliarde de euro“.

Executivul susţine că „a analizat foarte atent“

Tot miercuri, guvernul a informat că majorarea pensiilor, începând cu 1 ianuarie 2008, nu va afecta investiţiile programate pentru domenii prioritare precum educaţie, sănătate şi agricultură. Purtătoarea de cuvânt a guvernului, Camelia Spătaru, a declarat că executivul a „analizat foarte atent„ implicaţiile pe care le presupune majorarea pensiilor, analiză care stă la baza acestei decizii fiind „realistă“.
„Creşterea economică nu va afecta nici stabilitatea macroeconomică şi nici nu va determina efecte inflaţioniste. Evaluările potrivit cărora este posibil un colaps al sistemului de pensii se bazează pe speculaţii şi zvonuri alarmiste. Răspândirea unui asemenea zvon poate induce un sentiment de panică în rândul populaţiei, fără a exista o bază reală“, a afirmat Spătaru.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII